In veel woningen en kantoren is een slechte luchtkwaliteit door een te hoge concentratie van CO2 en vluchtige organische stoffen. Dit heeft een negatief effect op de gezondheid van de mensen die er wonen en werken. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) Nederland adviseert om de kwaliteit van de lucht binnenshuis zo hoog mogelijk te houden.
Volgens het RIVM tref je in elk huis de kankerverwekkende stof radon aan. In 90% van de huizen bevat de binnenlucht veel stikstofoxide. In 60% van de huizen heeft men last van zwevend fijnstof en in 50% van de huizen bevat de lucht ongezonde vluchtige organische gassen zoals benzeen en formaldehyde.
Formaldehyde is, in verhoogde concentratie, een van de meest schadelijke stoffen in de binnenlucht. Het is een onzichtbaar gas dat een sterke, onaangename en prikkelende geur kan afgeven, de belangrijkste uitstootbronnen van formaldehyde zijn spaan- en vezelplaten, meubilair, tapijt, lijm en interieurstoffen.
Het RIVM geeft aan dat deze binnenluchtvervuiling verantwoordelijk is voor 2 tot 9% van de totale ziektelast.
Kunnen planten de lucht echt zuiveren?
Jazeker, al in 1989 bleek uit onderzoek van de NASA dat kamerplanten, waaronder anthuriums, de lucht zuiveren van ongezonde stoffen zoals benzeen, formaldehyde en trichloorethyleen. Bovendien zetten planten CO2 om in zuurstof, ze nemen fijnstof en formaldehyde op in de bladeren en ze maken droge lucht vochtiger. De anthurium doet het goed bij lage licht omstandigheden en staat bekend als een lang bloeiende kamerplant.
Een nog lopend onderzoek (2018) van Wageningen: Environmental Research (Alterra), wijst nu al aan dat kamerplanten een positief effect hebben op de gezondheid en het welzijn van mensen in kantoren en zorginstellingen. Bovendien kunnen bedrijven met planten behoorlijk besparen op de kosten van kunstmatige klimaatbeheersing.
Hoe kan ik de lucht het allerbeste zuiveren?
Zowel het RIVM als het longfonds adviseren om regelmatig een raam open te zetten om de lucht te verversen. Plaats daarnaast voldoende planten in de leefomgeving en zorg zo voor het meest gezonde binnenklimaat.
Wat doen de planten met de schadelijke stoffen in de lucht?
In de cellen van de bladeren van de plant worden de schadelijke stoffen omgezet in andere stoffen. De bladeren, de stengels en de wortels van de plant staan met elkaar in verbinding. Het water wordt met de daarin opgeloste stoffen, afgevoerd naar de wortels van de plant. Of bacteriën en schimmels in de potgrond breken de stoffen af.
Hoeveel planten per m2 zijn nodig om een ruimte te zuiveren?
Dat is afhankelijk van de grootte van de plant en de pot. Van een anthurium in een potmaat van 14 cm is slechts één plant nodig per 4m2 om de lucht voldoende te zuiveren. In een woonkamer of kantoor van 36m2 volstaan negen planten om de lucht te zuiveren.
Waarom heb ik een anthurium pot veertien centimeter nodig per 4m2?
Een anthurium in een 14 cm pot, een veel verkochte potmaat, levert één 10m3 schone lucht op. Omgerekend naar m2 is (bij een standaardhoogte van 2.5 meter in gebouwen) één potanthurium in potmaat 14 cm per 4m2 nodig om de lucht te zuiveren.
Wanneer stopt de luchtzuiverende werking van mijn anthurium?
Het blad van de anthurium garandeert de luchtzuiverende werking, zolang het groene blad er is, wordt de lucht gezuiverd. Zelfs een anthurium zonder bloemen behoudt haar luchtzuiverende capaciteit.
Wat is formaldehyde?
Formaldehyde is een van de meest schadelijke vluchtige organische stoffen (VOS) die in alle woningen, kantoren en openbare ruimtes aanwezig is. De concentratie formaldehyde in de binnenlucht is in elke ruimte verschillend. Net als het effect op de gezondheid verschillend is van persoon tot persoon. Enerzijds is er sprake van langdurige blootstelling aan relatief lage concentraties van formaldehyde die irritatie aan ogen, neus en keel kan veroorzaken. Anderzijds kan er sprake zijn van piekmomenten door dagelijkse activiteiten. Maximaal toelaatbaar op basis van het binnenmilieubesluit: tien microgram per m3. Gemiddeld is in ruimtes aanwezig (Europa): dertig microgram per m3.
Waar komt de schadelijke stof formaldehyde in voor?
Meubilair, tapijt, lijm, interieurstoffen en spaan- en vezelplaten zijn de grootste bronnen van een langdurige en constante uitstoot van formaldehyde.
Echter kunnen menselijke activiteiten zoals koken, roken en schoonmaken ook een piek van formaldehyde uitstoot veroorzaken. In de lucht binnenshuis is de concentratie van formaldehyde tot tienmaal hoger dan in buitenlucht.
Waarom is formaldehyde schadelijk voor de gezondheid?
Diverse wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat formaldehyde schadelijk is voor de gezondheid. Formaldehyde kan klachten als hoofdpijn, vermoeidheid en irritatie van de neus, keel en ogen veroorzaken. Gemiddeld is er 30 microgram per m3 in ruimtes aanwezig (Europa) terwijl 10 microgram het maximaal toelaatbare is.
Welke andere schadelijke stoffen uit de binnenlucht worden door anthuriums gezuiverd?
Van de andere VOS-gassen is bewezen dat anthuriums ook gassen zoals ammonia (aanwezig in schoonmaakmiddelen), xyleen (afkomstig van printwerk, leer, verf en tabak) en tolueen (belangrijkste bestanddeel van thinner) zuiveren.
Hoe moet de anthurium verzorgd worden?
Anthuriums moeten op een lichte plek in de ruimte staan, maar niet in direct zonlicht of in de schaduw. Eén keer per week (+/- 200 ml) lauw water is voldoende. Voorkom dat de anthurium met de wortels in het water staat.
Het advies is om één keer per maand de anthurium bij te mesten met speciale anthuriumvoeding.
De anthurium is een tropische plant en houdt niet van temperaturen onder de 16C ° graden Celcius. Voorkom tocht, deze kan schade veroorzaken aan de plant.